Çocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar.” dedi.
Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım,
Keyfiniz.com'a son zamanlarda artan okullardaki şiddet olaylarını değerlendirdi.Yıldırım, "Çocukların dürtüsel davranışlarının, anlık planlamalar yapmalarının, sonunu düşünmeden hareket etmelerinin ve birbirlerine karşı zarar verme algılarının yüksek olmasının bu durumun başlıca nedenleri arasında. Çocukların kendi duygularını yönetemiyor olmaları; kin, nefret ya da öç alma duygularının çok yoğun olması bu noktada önemli.” dedi.
SORUN ÇÖZME BECERİLERİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYORAçıklamasında, “Bu tür olayların sık sık yaşanmaması için çocukların sorun çözme becerilerine daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.” diyen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar bir sorunla karşılaştıklarında, bu sorunu karşı tarafın canını acıtarak, öç alarak veya haddini bildirerek çözmek yerine, kendi içlerinde bu olayın neden bu kadar fazla tepki vermelerine neden olduğu, kendilerini neden bu kadar öfkelendirdiğine odaklanmalılar” diye konuştu.
NEDEN ÖFKELENDİKLERİNİ ANLAMALILARÇocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar. Çocuklar, ‘Ben karşımdakine her şeyi yapabilirim, eğer bana zarar verecek ya da beni üzecek bir şey yaptıysa ben de onun canını acıtabilirim, ben de onu üzebilirim’ şeklinde düşünebiliyor” dedi.
DUYGUSAL FARKINDALIK NASIL OLUŞUR?Bu durumda ilgili hem ailelere hem de okul yönetimine büyük görevler düştüğünü kaydeden Yıldırım, ailelerin ve okulların, çocukların duygusal farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak önleyici çalışmalar yapması gerektiğini, bu tür çalışmaların, hem öğrencilerin duygularını daha iyi yönetmelerine hem de tatsız olayların önüne geçilmesine katkı sağlayacağını, bu sayede okullarda daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturulabileceğini vurguladı. Durumun kontrolden çıkması durumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan, Uzman Klinik Pisokolog S. Aybeniz Yıldırım "Eğer olaylar ve durum kontrolden çıkarsa, çocukla anlaşamıyorsanız ve öfke patlamaları sizi rahatsız etmeye devam ediyorsa mutlaka hem kendisinin hem de çevresindekilerin bir nörolog ve çocuk psikoloğundan yardım alması gerekir" diye konuştu.
Çocuğunuzun başkalarının hayatını mahveden bir saldırgan olmasını istemiyorsanız, işe kendinizden başlamalısınız. Tüm davranış kalıpları, normlar ve ahlak kuralları ailede belirlenir. Yani çocuk, çevresindeki insanların davranışlarına nasıl tepki vereceğini anne ve babasını izleyerek öğrenir. Buradan yola çıkarak anne ve babalara büyük görevler düşüyor.