Safra kesesinde oluşan taşlar, kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediği gibi safra yollarını tıkayabilme riski nedeniyle yaşamsal önem de taşımaktadır. Safra taşı hastalığı uzun süre asemptomatik olabilir. Hasta, hastalığın varlığını uzun süre tahmin edemeyebilir.
Safra kesesi ve taşın durumu, hastalığın gelişimi ve olası seçenekler hakkında doğru bir fikre sahip olmak için gastroenteroloji ve genel cerrahi hekiminlerinin yorumunu almak oldukça önemlidir.Safra kesesi taşı hastalığının komplikasyonları nadirdir. Safra kesesinde taş oluşumu ve taşların kese içinde hareketsiz kalması hastada herhangi bir şikayete yol açmayabilir ancak taşların kese içinden hareket ederek safra yoluna düşmesi ile kişinin günlük yaşamı ciddi derecede olumsuz etkilenir. Karın ağrısı, safranın akışındaki tıkanıklığa bağlı sarılık veya iltihap oluşumu görülebilir. Özellikle safra yolundan gelen taşlar pankreas kanalını da etkileyerek yaşamı tehdit edici, pankreas bezi iltihaplanmasına (akut pankreatit) yol açabilir.

CERRAHİ YÖNTEM Mİ AMELİYATSIZ ÇÖZÜMLER Mİ?Cerrahi yöntemle safra kesesini komple almak özellikle metabolizması bozuk ve bağışıklığı kötü kişilerde ciddi sonuçlar doğurabilir ve hayatı tehdit edebilir. Safra kesesinin komple alınması dünya pratiğinde hala altın standart olan en radikal ve etkili
tedavi yöntemidir. Ancak safra kesesinin alınmasının gerekip gerekmediğine karar verirken bireysel bir yaklaşıma uymanız gerekir.Çoğu zaman cerrahi yöntemle safra kesesini alınmasından sonra hastalar irritabl bağırsak sendromu, gastroözofageal reflü hastalığı ve pankreatitten şikayet ederler. Bazı hastalarda kas veya nörojenik ağrılar yaşanabilir. Ayrıca ishal şikayetleri de görülebilir.Safra kesesi alındıktan yıllar sonra da safra yolları içerisinde taş oluşumu gerçekleşebilir. 'ERCP' yani safra taşlarının endoskopik tedavisi, safra yolundaki taşların ameliyatsız ve girişimsel olarak çıkarılması işlemidir. Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun barsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir. Böylece taşların safra yolundan ince barsağa çekilebilmesi mümkün olabilir.Sonrasında ise ERCP yöntemiyle, kateter kullanılarak taşlar çıkarılmaktadır. Çok büyük taşların, safra yolu içerisindeyken kırılması, kırılarak çıkarılması gerekebilir. Geçmiş yıllarda açık cerrahi yöntemler ile çıkarılabilen bu taşların tedavisinde günümüzde artık ERCP yöntemi ilk başvurulması gereken ve altın standart olan yöntemdir.Özetlemek gerekirse, cerrahi yöntem için karar verirken yaşanabilecek olası şikayet ve sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekebilir. Özellikle özel hastanelerde gerçekleştirilen ERCP yöntemine bütçeniz ve imkanlarınız doğrultusunda başvurabilirsiniz.
DİYET YAPARAK SAFRA TAŞIYLA YAŞAMAK MÜMKÜN!Safra kesesi taşlarınız varsa ve herhangi bir semptomunuz yoksa diyet yaparak huzur içinde yaşayabilirsiniz.Ameliyattan ve cerrahi yöntemden kaçınmak istiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenerek hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Bu, orta miktarda yağ ve düzenli yemek de dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerin tüketilmesi anlamına gelir.Sağlıklı bir
diyet yapmak safra taşı problemini iyileştirmez ancak vücudun genel durumunu iyileştirmeye, safra ataklarını daha az sıklıkta yaşanmasına yardımcı olur.