Üvez, yaprakları ve göze çarpan parlak meyve salkımlarıyla zarif ve oldukça dikkat çeken bir ağaçtır. Üvez birçok bahçe arazisinde bulunabilir. Yüksekliği genellikle 7-8 m'yi geçmez ve doğurganlığın, refahın ve rahatlığın sembolü olarak kabul edilir.
Eski dönemlerde bu bitkiye pek çok büyülü özellik atfedildi. Atalarımız, üvezin her zaman nöbet tuttuğuna, insanları ve evleri çeşitli talihsizliklerden, sıkıntılardan ve nazardan koruduğuna inanıyordu. Meyvelerinin kırmızı boncukları, evleri süsleyen veya kişisel muska olarak kullanılan kolyelerin yapımında kullanıldı.Üvez'in Diğer İsimleri Neler?Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.Fidenin Dikim ÖzellikleriBahçıvanlar üvezin iddiasız bir ağaç olduğunu düşünüyor. Fideler için drenajı iyi olan toprak tercih edilir. Ağaç yeraltı suyunu sevmediğinden üvez dikmeyi planladığınız yeri önceden seçmek daha iyidir. Ayrıca bataklık türü bir yer buna uygun değildir. Üvez ışığı sever, gölgede rahatsız olur ve iyi meyve vermez.Üvez fidesinin dikimi için yarım metre derinliğe ve bir metre çapa kadar bir deliğe ihtiyacınız vardır. Alttaki katman humus karışımı ile karıştırılmalıdır. Dikimden sonra üvez iki kova su ile sulanır ve sürekli sulama gerektirmez. Ömrü boyunca yeterli doğal yağışla sulanabilir. Ayrıca ağacın durgun suya tolerans göstermediğini yukarıda belirttik.
Üvez çiçekleri Mayıs ayında başlar, meyveleri yalnızca Ağustos - Eylül aylarında ortaya çıkar ve olgunlaşma süreleri hava koşullarına bağlıdır.ÜVEZİN BAKIMISulama: Üvezin bazı türler toprak kuraklığını iyi tolere eder ancak güçlü büyüme ve bol çiçeklenme için süs örneklerinin kurak dönemlerde sulanması önerilir.Gübreleme: Bol çiçeklenme ve meyve için sulama sırasında veya püskürtme yoluyla özel gübrelerin uygulanması tavsiye edilir.ÜVEZ MİKROPLARLA SAVAŞMAYA YARDIMCI OLURAraştırmalar üvez meyvelerinin vücuda faydalı birçok biyolojik olarak aktif madde içerdiğini göstermiştir. Ciddi hastalıklar, anemi veya yorgunluktan muzdarip kişilerin de diyetlerine üvez meyveleri eklemeleri önerilir.
Üvezi tüketen bir kişinin vücudu vitaminlerle dolar ve metabolizmasında bir canlanma fark edilir. Örneğin üvezden çay yapabilirsiniz. Ayrıca romatizma, metabolizma bozuklukları, böbrek hastalığı ve hipertansiyonu olan kişilere de tavsiye edilir. Ancak üvezin kullanım için kontrendikasyonları vardır. Bu nedenle doğru dozajlara uymak önemlidir.